От векове кучетата имат славата на най-добрия приятел на човека. А в днешни

...
От векове кучетата имат славата на най-добрия приятел на човека. А в днешни
Коментари Харесай

Кучетата ни разпознават по-добре, отколкото си мислим

От векове кучетата имат славата на най-добрия другар на индивида. А в днешни дни учените не стопират да си правят разнообразни опити, с които научават повече за тази забавна връзка с животното.

Наскоро да вземем за пример откриватели от университета Eotvos Lorand в Унгария вършат тест с 28 кучета и техните притежатели, които си играят на гоненица в лабораторни условия. Целта е да се установи дали четириногите разпознават своите хора само по гласа. 

Докато предходни проучвания потвърждават, че кучетата могат да разпознават притежателите си, само че не беше ясно дали ги разпознават по глас или разчитат и на зрение, и на аромат.
 Снимка 563915
А в този момент кучетата потвърждават, че успяват да разпознаят гласа на стопанина си измежду този на редица други непознати и да открият къде тъкмо се крие той, без да съумеят да го видят или да го надушат. 82% от кучетата се оправят единствено по звуковия ориентир, даже когато са преднамерено заблуждавани.

Учените стигат и по-далеч, с цел да открият какво тъкмо в гласа на собственика им им е помогнало да го разпознаят. Според тях, това е най-много височината на гласа, както и шума му (дали е по-чист или по-груб). Тембърът и други звукови свойства нямат толкоз огромно значение, предава Daily Mail.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР